2013. június 8., szombat

Elmaradt május

Magyar tábor 2013 tavasz
Idén elmaradt május. Na nem, nem az időjárás tréfált meg minket, sem pedig a naptár romlott el. Itt, a bloggeren maradt ki ez a szegény hónap. Az elmúlt hat nyolc hét igen feszített volt, és nem igazán jutott energiám bejegyzéseket írni. No, de ami késik, nem múlik, lássuk az elmúlt időszakunkat!
Mindenekelőtt véget ért a tél, és rövid tavaszt követően kitört a nyár! Általában így megyen ez itt Finnországban: április eleje még havat lát, május végén meg már fürdünk. A kettő között, május második hétvégéjén került megrendezésre az immáron hagyományosnak mondható tamperei magyar tábor, az Aitolahti-i paplakban. Idén a hagyományostól eltérően országos jellegű volt a tábor, és a szokottnál jóval többen, mintegy hatvanan-hetvenen voltunk. Tamperén kívül jöttek Poriból, Espooból is lelkes magyar családok, sőt, meglátogatott minket ösztöndíjasunk is, Berecz Katalin, Magyarországról.
Balettelőadás
A tábor még a szokottnál is jobban sikerült, szombaton három bográcsban is rotyogott a gulyás, de volt nemezelés, íjászat és karikásostor csattogtatás is. Én magam életemben először próbálkoztam az íjászattal, és bevallom, nagyon tetszett. Balázsnak is, csak neki nem igazán van megfelelő ereje az íj megfeszítéséhez, így kevés vessző jutott el tőle a céltábláig.
Már a tábor alatt is gyönyörű időnk volt, de azután tört ki végképp a tavasz. Kedvenc időszakom ez, amikor a fenyvesek friss haragoszöldje keveredik a zsenge levelű nyírfák világosával, s miden felé az erdők ebben a két színben pompáznak. Nálunk is volt kertrendezés, és sok virágültetés. 
Luca az ovis ünnepen
Kerti munkák
A tanév végével lezajlottak az ilyenkor szokásos programok is. Tavaszünnep az oviban, ahol a gyereknek cirkuszt játszottak, és még pónilovaglás is volt. Aztán a lányoknak a nagy tavaszi balettelőadás. Osztálykirándulások az iskolásoknak, s végül, a bizonyítványosztás. Szépen dolgoztak a gyerekek, Botondnak nagyon jól megy a földrajz, az angol, Balázsnak a matek és az angol, Virágnak is a matek. Nem mondom, hogy nincs mit javítaniuk, de összességében elégedettek lehetünk.
S ezzel végre, kitört idén is a nyári szünet! Kicsit előlegképpen az előző hétvégén már egy közös kirándulást rendeztünk Tamás és Ildikó családjával a közeli Vehoniemire, illetve a szigeteken található szélmalomhoz. 
Kirándulás a Vehoniemire Tamásékkal
A malomnál
Kedden megérkeztek Zsuzsi szülei, s ezzel megkezdődött a nyári rutin. Érdekes, hogy míg Közép-Európát esőzések és árvizek gyötrik, Skandináviában szokatlan hőhullám van. Ezt kihasználva mostanában szinte naponta leballagunk a közeli tavakhoz, és úszunk egy jót a strandon.
Ez egy ilyen nyár...
A nyár idén is izgalmasnak ígérkezik. Júniu közepén Zsuzsi szülei elviszik a gyerekcsapatot Magyarországra, s mi kettesben töltünk pár hetet Zsuzsival. Július közepén szeretnénk Tárnokra autózni, s közben útba ejteni és megnézni Krakkót. Július utolsó hétvégéje piros betűsen szerepel a naptárunkban. Zotyó öcsém nősül, s a nagy eseményre már az egész család izgatottan készül. A lányok tárgyalják, hogy milyen ruhában pompáznak majd, a fiúk meg gyakorolják a szépen evést. Reméljük, mindenki számára egy klassz élmény lesz ez a szép ünnep!