2007. december 31., hétfő

Karácsony nyolcada

Karácsony utáni hosszú pihenőnapokat töltjük. Nagyokat alszunk (már amennyiben ez Lucitól lehetséges), és délutánonként még az évközi lemaradásainkat is megpróbáljuk bepótolni. Nagyokat sétálunk délelőt és délután.
Csütörtökön este filmet néztünk. Most az "Egy csodás elme" (A beautiful mind) került sorra. John Nash-ról szól a film, aki egy valóságban élő matematikus, az 1994-es közgazdasági Nobel díj egyik díjazottja. Amúgy is szeretem a tudósokról szóló könyveket és filmeket, de itt a skizofrénia miatt különösen elgondolkodtató volt a történet. És valljuk be inspiráló is.
Szombaton ismerősök jöttek vendégségbe, Móni, Dani és Lili. Vica Lilivel felpróbálta az összes királylányruhát meg a kislányékszereket. Közben Dani és Boti titkosabbnál titkosabb dolgokat játszottak az emeletes ágy felső szintjén, illetve a gardróbban. Sajnos Balunak így nem akadt játszótárs, ezért kissé el volt kettyenve.
Ma pedig már Szilveszter van.... Estére karjalanpiirakkát eszünk, munavoijal, mustikkaviinit iszunk hozzá. Lehet, hogy fagyi is lesz. Sőt, még az is lehet, hogy megnézzük a GATTACA című filmet.

2007. december 26., szerda

Karácsony

És vége elközelgett Karácsony. Szenteste napján délelőtt takarítottunk. Ebéd után elkezdtük díszíteni a karácsonyfát, Vica pedig délutánit aludt. Idén gyönyörű nagy fát kaptunk, a földtől a plafonig ér, így nem tudtuk alá tenni az új, láda alakú dohányzóasztalunkat, amit pedig kifejezetten erre a célra vásároltunk. Négy órakor a fiúk a nagyszülőkkel elmentek a közeli kápolnába áhítatra, ami persze finnül volt. Mire öt óra fele hazaértek, már majdnem minden készen állt az ünneplésre.
Következett a közös éneklés, majd a gyerekek verset mondtak és énekeket adtak elő finnül és magyarul. Ezután jött a remek vacsora, majd még közös időtöltés lefekvésig. Néhányan el akartak menni az éjféli misére, de miután Luca hajnalban négytől hatig szórakoztatott bennünket, így erről inkább lemondtunk. Helyette a gyerekek lefektetése után ajándékokat csomagoltunk. Kiderült, hogy olyan sok ajándék jött össze, hogy alig fért a karácsonyfa alá. Talán ez már egy kicsit túlzás is.Reggel először Vicus ébredt a gyerkőcök közül (természetesen Lucát leszámítva), és nagy nehezen felverte a fiúkat is. Akkor következett a hatalmas ajándék bontogatás. A sok meglepetés közül minden gyerek megtalálta a neki tetszőt. Botinak az atlasz és a Bolygók atlasza könyv, Balázsnak a Tomász dupló mozdony, Virágnak a királylány dupló meg a királykisasszony ruha, végül Lucusnak minden, ami a keze ügyébe került, elsősorban a csomagolópapírok.
Délelőtt a többség misére ment, míg a kisebbség Lucát őrizte és főzött. A nagy karácsonyi ebéd pulykahusi volt, rizzsel, bejglivel. A délutáni szieszta után a kisebbség ment el misére, és a többség őrizte Lucát. Miután mindenki szerencsésen hazaért, a fa körül közös éneklessel zártuk Karácsony ünnepének napját.

2007. december 23., vasárnap

Karácsonyi készület

A tegnapi nap a készületről szólt. Délelőtt Botinak még iskolai elfoglaltság volt, többek között a féléves bizonyítványosztás. Mivel még csak első osztályos, csak szöveges értékelés van. Matematikából a legjobbra minősítették, írásból, olvasásból majdnem a legjobbra. A többi képességeit írásban értékelték, amit egyenlőre nem nagyon értettünk, talán majd ma megkérünk egy finnül jobban tudó ismerőst, hogy segítsen lefordítani. Mindenesetre kicsit vegyesek az érzéseim, mert persze azt szeretném, hogy mindenből a lehető legjobb osztályzatot kapja, de egyrészt nem akarom nagyon letörni, mert nagyon örült Boti ennek a eredménynek, másrészt azért annyira nem csodálkozom, hogy az olvasásból nem kapott legjobb minősítést, hiszen a finn azért mégsem az anyanyelve, meg aztán magyarul szépen folyékonyan olvassa a meséket, és szeret is olvasni. Harmadrészt, ami az írást illeti én magam is világ életemben csúnyán írta aztán mégis csak jutottam valamire.
A többi gyerek a nagyszülőkkel sétálni ment, addig mi a Zsuzsival nagytakarítást rendeztünk, ami végül kimerült rendrakás - porszívózás - felmosásban. Azért így is jelentősen javultak az állapotok, amivel nagyon meg vagyok elégedve. Ebéd után többen aludtak (pl. én), míg az asszonyok süteménysütést rendeztek. Alvás után még egy nagy séta volt a nagyszülőkkel meg a gyerekekkel, aztán beizzítottuk a szaunát. Remek este volt, szauna után wrappievés, szíderi ivás, kellemes idő. Gyerekfektetés után apóssal még villanyvonatot javítottunk kisebb nagyobb sikerrel.
Summa summárum ez egy nagyon pihentető, kellemes nap volt, és este már négy gyertya égett az adventi koszorún. Mindjárt itt a Karácsony.

2007. december 22., szombat

Auróra boreálisz

Karácsony másnapján (december 26-án) jelenik meg A. C. Clarke legújabb regénye, a Firstborn. Ez a harmadik része a A Time Odyssey sorozatnak. Az első két rész nagyon tetszett, ezért már szeptemberben megrendeltem a legújabbat az Amazontól. Azt írták, hogy január első hetében várhatom a könyvet, ezért december elején újra nekiláttam az első két résznek, a Time's Eye-nak és a Sunstormnak. A könyvek második olvasásra sem kevésbé jók, az embernek alaposan kapaszkodnia kell, hogy legalább részben megértse a sztori mellé magyarázatnak adott durva fizikát. Igazság szerint az ilyen sci-fit szeretem nagyon, amiben a "sci" dominálja a "fi"-t. (Tudom, tudom, szakmai ártalom...)
Mindenesetre most a Sunstorm közepén járok, és a téma a naptevékenységre terelte a figyelmemet. "Mint közismert", a napból származó napszél és a Föld mágneses terének kölcsönhatásából keletkező jelenség az északi fény, ami errefelé gyakran látható lenne, ha a derült idő, sötét éjszaka gyakran egyszerre lenne a fénnyel. Az aurora borealis előrejelzés szerint mostanában közepes aktivitás várható, ami akár Tampere magasságában is látható. Ezen felbuzdulva tegnap este gyerekfektetés után páran kivonultunk a helyi strandra északi fényt nézni, ahonnan kiváló kilátás van észak felé, különösebb fényszennyezés nélkül. Nos, aurorát nem láttunk, viszont sétáltunk egyet a tiszta hidegben. A tó felszínén érdekes kristályos formában fagyott meg a víz, és a jégkristályok különösen csillogtak az erős holdfényben. Még pár fénykép is készült, aztán kissé átfagyva kerültünk ágyba.

2007. december 21., péntek

Nem túl vidám munkanap

Az év utolsó munkanapja van. Ma reggel arra érkeztem, hogy megint elromlott a munkahelyi számítógépem. Azt hiszem, ebböl gyors hazamenés lesz, mert nem tudtam a partíciókat visszahozni a mentés alapján. Ez van :-(

Viszont már majdnem itt a Karácsony, és a két hét szabadság. Már nagyon rámfér egy kis pihenés úgy érzem. Honap még Boti délelött megy iskolába, de azután már tényleg együtt a család két teljes hétig. És közben Karácsony, Szilveszter, és még vendégeskedés is lesz.