2012. február 15., szerda

Mítingz, mítingz, mítingz

Mióta az új munkakörömben működök, szinte minden napra jut egyfontos vagy kevésbé fontos értekezlet. Új ez nekem, mert ezek egy részében elvárják tőlem, hogy értelmes módon hozzászóljak kérdésekhez, amikről korábban egyáltalán nem kérték ki a véleményem. Tegnap volt például az intézet oktatóinak értekezlete, ahol ki kellett fejtenem véleményemet az intézeti bioinformatika oktatás jövő évi terveiről. Ugye ez különösen érdekes annak fényében, hogy csak nyár közepéig szerepelek mint helyettes professzor, de az ősztől induló kurzusok tematikáját itt és most nekem kell véglegesítenem. Sebaj, szerencsére vannak elképzeléseim, úgyhogy a tegnapi míting jól sikerült. 
Aztán a mai estére egy különleges példány jutott, de az egész napom elég magas terhelésűre sikerült. Kezdődött délelőtt, amikor is egy háromórás előadást tartottam a soksejtű élet evolúciós kérdéseiről, szigorúan bevezető jelleggel, hiszen ennyi idő alatt éppen csak a felszínt lehet megkarcolni, de a bioinformatikus és biotechnológus hallgatóknak ez pont elég volt. Mint ahogy nekem is elmondani. Ezután jött egy fél órás videokonferencia a volt főnökkel, melyben áttekintettük a még futó közös munkákat, és megbeszéltük a készülő cikkekkel kapcsolatos teendőket. Mindezt egy gyors csoportgyűlés követte, melynek keretében az egyik olasz vendéghallgatónk mutatkozott be a csoportnak. Végül estére jutott a gyöngyszem, egy, az intézet csoportvezetőinek és professzorainak szervezett „vörksop”, ahol a meghívott amerikai előadó arról adott tanácsot, hogy milyen stratégiával lehet tudományos eredményeinket valamilyen piaci termékké innoválni. Valójában ez egy nagyon érdekes és tanulságos dolog volt, bár kicsit zavart, hogy a legkisebb szám ami elhangzott, az „mindössze ötvenezer dollár” volt. Nyilvánvaló, a gyógyszerkutatás kicsit más dimenzió, mint amit mi csinálunk. (A másik dolog, ami kissé zavarba hozott, az az volt, amikor az intézetünk igazgatója odalépett hozzám, kezet nyújtott, és bemutatkozott. OK, hogy még csak egyszer beszéltem vele négyszemközt, de minden nap találkozunk a folyosón, mert mellettünk van az irodája.) 
Holnapra ismét valami új várható, megkeresett egy bioinformatika cég Helsinkiből, és az egyik termékükkel kapcsolatban szeretne velem holnap beszélni, csak egy fél órát. Lefogadom, hogy szeretnék, ha megvennénk a terméküket, s ezért nem vagyok nagyon lelkes, viszont az sem lehetetlen, hogy kollaborációt keresnek, azért viszont igen, de mindenképpen jó alkalom ez a kapcsolatépítésre. 
Szóval míting míting hátán, pedig muszáj lesz holnap délelőtt az egyik kéziratomat is átformázni, és szeretném be is küldeni. Célújság most a Human Mutation.

Nincsenek megjegyzések: