2009. november 9., hétfő

Havas apák-napja

Szombaton reggel arra ébredtünk, hogy beköszöntött a tél. Persze igaziból ez csak amolyan ízelítő, hiszen épphogy csak fagypont alá süllyedt a hőmérséklet, de azért a hó igazi volt. A gyerekek nagyon lelkesek voltak, sokat voltak kint, építettünk hóembert és hóvárat is. Délutánra időzítették a lakótársak az őszi közös kerttakarítást. A hó miatt ez most elmaradt, talán nem is nagyon bántam.
Vasárnap ünnepelték a finnek apák napját. A gyerekek ez alkalomból készítettek ajándékokat. Luca egy kék zöld rajzot készített, Virág pedig egy papírból kivágott Apát, nagy rózsaszín szívvel. A szíven a felirat: „Isän kanssa on kiva tanssia!” azaz, „apával remek táncolni”! Balázs madaras üdvözlőkártyát csinált, hátoldalán egy hegység rajzával. Boti saját tervezésű „puron kuningas” autóit festette le nekem, és verset is írt:

Matka
Sinä isä on niin soma

ole hyvä tämä runo on sinun oma.

Olet mulle rakas kutsun sinut jäämannenelle siellä pakkas.
Ei
ei ikimaailmassa siellä palelee jalat!
Lähdetään mielumin Kultajalaan
Siellä voin nähdä valaan.

A fordítást most nem közöljük.
A munkahelyen igen sűrű mostanában az élet, mondhatni megkezdődött az év végi hajrá. November végéig kell befejezni egy könyvfejezetet, ahhoz kell még néhány számítást elvégeznem, illetve befejeznem a szöveg írását. Ez most a fő feladat, de számos kisebb dolog is van. Karácsony előtti héten kerül megrendezésre az intézetünkben a szokásos évi Research Day, ahol minden kutató bemutatja legfrissebb eredményeit egy poszteren. Ezen kívül minden csoportból egy valaki eladásban mutatja be a munkáját. Én már beszéltem néhány évvel ezelőtt, úgyhogy idén csak posztert kell készíteni, ami tulajdonképpen nem nagy dolog, de az összefoglalók leadásának hétfőn van a határideje, tehát meg kell csinálni. És erre jött ráadásul egy hallgató, akit a rám bíztak, mert a saját témavezetője elutazott. Nos, a teljes munkáját irányítanom kell, és neki is kész kell lennie december közepére, hogy eredményeit be tudja majd mutatni.
Otthon szerencsére a szokásos ügymenet van, mindenki egészséges. Nálunk is zajlik a vita az új típusú influenza elleni oltásról. Mi, a magunk részéről még csak most kezdünk tájékozódni, hogy mikor és hol lehet megkapni az oltást, vagy a gyerekeknek beadatni. Azt gondolom, hogy ha nem igényel túl nagy szervezést, akkor jobb túlesni az oltáson minél előbb. Elszomorító, ami a médiában zajlik ezzel kapcsolatban. A hisztériakeltés, a dezinformálás (Zsuzsi szerint ez egy felvágós szó), a szenzációhajhászás megy teljes sebességgel. Így aztán hitelesnek tartott józan véleményt nehéz találni, ráadásul az összeesküvés-elméletek gyártói is megtalálták a témát, nekem meg már kiütésem van a szabadkőművesektől, rózsadombi paktumozóktól, lugánói tanulmányt emlegetőktől. Ezek ellen nem lehet vajon védőoltást kérni?

Nincsenek megjegyzések: