2009. szeptember 16., szerda

Őszi változások

Harmatosak már a reggelek, és bizony, hűvösek is. Megjött az ősz, ragyogó napsütéses délutánjaival, meg a gombákkal és piros áfonyával. Az elmúlt két hétben alaposan összetorlódtak az események. Apuék elrepültek egy esős délutánon, azóta a gyerekeknek beindult az ovi és megy az iskola is. Balázs elkezdte hát az első osztályt, és eddig nagy lelkesedéssel jár, és délutánonként szorgalmasan írogatja a leckét. Eddig még csak egy beírást hozott, hogy verekedett a szünetben. Hogy kivel? Hát Botonddal, kivel mással? Botinak az iskola jóval nehezebb lett, mint eddig volt. Elkezdődtek a szakórák, bejött az angol nyelv is. Azt hallottuk, hogy idén már osztályozás is lesz, amit kissé izgatottan várunk. Tegnap hozta haza első angol szódolgozatait. Büszkén mutatta, hogy teljesen hibátlanok! Nagy nagy dicséretet kapott érte. Amúgy is nagyon tetszik neki az angol tanulás, jót tett neki a nyári előkészület. Reméljük, lelkesedése sokáig megmarad még. Virág gond nélkül illeszkedett vissza az oviba, nagy örömmel jár, néha haza se akar jönni délután. Tegnap Luci is először volt az oviban óvodásként. Még Zsuzsi is ott maradt vele, és csak pár óra volt az egész, de ma már ott kell aludnia délután. Kicsit izgulunk, hogy hogy lesz, mert Luci mostanában amúgy is nyűgös. A foga is jön, nem is eszik jól, éjjel is gyakran fölsír. Reméljük, azért ügyesen átvészeli majd a kezdeti nehéz korszakot.
Aztán a közelmúltban sorakoztak a kisebb nagyobb események. Szülői értekezletek, tájfutóedzések, Virág balettórái a hétköznapokban, minden második vasárnap pedig magyar játszóház. A játszóház most Sanyinak köszönhetően új helyen van Tamperében, a Messukylä-i evangélikus egyházközség közösségi házában, szép kultúrkörnyezetben. Már kétszer is volt alkalom idén, és egyre több magyar család látogat el az alkalmakra, ami szerintem nagyon örvendetes. Sok kisbabás család jön, sokk kis magyar gyermek született a közelmúltban erre felénk.
Aztán a nagy esemény. Zsuzsi felvételizett a nyelvkurzusra, amit már júliusban is megpróbált, és értesüléseink szerint ezúttal fel is vették, úgyhogy jövő hétfőtől alaposan átalakul az életünk. Zsuzsinak ez az öt hónapos, ösztöndíjas intenzív nyelvkurzus minden délelőtt fél kilenctől délig között programot jelent, plusz délután egy csomó önálló tanulást. A kurzus végén nyelvvizsga lesz, és esetleg lehetőség a további öt hónapos haladó kurzuson való részvételre. Annak a végén állítólag már csaknem anyanyelvi szinten beszélnek finnül a páciensek. Mindezen programok következtében át kell alakítanunk a hétköznapi menetrendünket. Alighanem reggel én fogom indítani a gyerekeket, és Zsuzsi fogja fogadni őket délután. Balázs napközibe fog járni, Boti viszont már önállóan érkezik majd haza, és egyedül kell majd nekiülnie a leckeírásnak. Sok változás, nagyy felfordulás az eddigi megszokott menetrendhez képest, de azért örülök mindennek, hiszen nem árt néha egy kis változatosság. A naptárunk előjegyzési rovata tele van kisebb nagyobb programokkal a következő hetekre, szóval unatkozni biztosan nem fogunk mostanában.

Nincsenek megjegyzések: