2011. április 21., csütörtök

A jobbra lendülő inga

A politika immár vagy kétszáz éve olyan, mint egy hatalmas inga. Leng jobbról balra, s viszont. Itt Finnországban most, virágvasárnap voltak a legutóbbi választások. Az eredmények híre bejárt országot világot, s a hivatásos rettegők kórusa szokás szerint szélsőjobboldalit kiáltott, mint mindig, amikor nem az ő szívük választottja lett a nyertes. Merthogy igen, az Igazi Finnek pártja (Perussuomalaiset) alaposan előretört: míg az előző négy százalékukkal egy futottak még pártocska voltak, addig most húsz százalékukkal harmadikok, de csak úgy, hogy tán egy százalékkal maradtak le az első helyről. Hogy mi vezetett ide? A finn politikai képlet érdekes párhuzamokat és markáns különbségeket mutat a magyarral. Vagyon ugyanis az itteni Centrum Párt, akik emberemlékezet óta rendszeresen bent vannak a kormányban, lévén stabilan a legnagyobb párt. Ha néha, egy egy terminusra ellenzékben vannak, akkor azt csak erőgyűjtés céljából teszik, a következő választások úgyis visszarakják őket az első helyre. Nem csoda hát, hogy utóbb már-már istenadta joguknak érezték a kormányzást, s azt gondolták, hogy egy két korrupciós ügy még belefér. (Ismerős?)
Aztán adott egy marginális párt, akik ki merik mondani, amit az egyszeri ember gondol, hogy az EU elmehetne már a jó fenébe, amikor folyton egetverő baromságokat diktál a kis országoknak, akik csak fizetnek, meg alkalmazkodnak, meg fizetnek és alkalmazkodnak. Cserébe kvótákat kapnak, amitől tönkremegy a mezőgazdaságuk, meg korrupt társországokat, akiket folyton segélyezni kell mellényzsebből. A másik ügy, az a bevándorlók ügye. Hogy Romániából meg Bulgáriából érkeznek a koldusok Helsinkibe. Oda, ahol a koldus, mint fogalom eddig nem is igazán létezett. Ráadásul egész koldusmaffia szerveződött, amivel a finn rendőrség meg szociális hálózat nem igazán tud mit kezdeni. Meg, hogy a nagyvárosokban lassan arab (muszlim?) negyedek jönnek létre, ahol a hagyományos finn értékeket igencsak megkérdőjelezik.
És akkor jönnek ezek a persuk (az új párt helyi szleng neve), és elkezdik nyomni, hogy köszi EU, nem fizetjük a portugál számlát, esetleg, ha nagyon erősködtök, mi leszünk az első kilépők. Köszi bevándorlók, csak az jöjjön, aki dolgozni akar. Ilyenek. Csoda, hogy áttörtek? Hiába nonpasaranozik a rettegők hada, a sima lefasisztázás már itt is kevés. (Sőt, itt eddig nem is nagyon volt divatban.) És hogy a vörösöknek mennyire csak a szólamok erejéig büdös a barna azt jól mutatja, hogy a szocdemek biza koalícióba mennek majd a jobboldali konzervatívokkal, és az igazi finnekkel is, hiszen a számlákat ugye mégiscsak kényelmesebb kormányoldalról fizetni, mint ellenzékből. Még Finnországban is.

Nincsenek megjegyzések: